Rengøring

En af de uundgåelige, men 100% nødvendige, ting er: RENGØRING. Når man brygger øl skal man regne med at 30-40% af tiden går med rengøring. Alt skal være absolut rent og fri for gamle rester og bakterier. Spande, slanger, gryder, pladekøler, gæringstank og alt andet udstyr skal være helt rent. Alt efter “urt niveau” skal være sterilt.

Pladekøler og pumpe renses med godkendt rensevæske, P3−Oxonia ACTIVE, og vi pumper kogende vand igennem systemet indtil hele systemet er min. 90°C for at slå alle bakterier ihjel. Derefter køles pladekøleren med koldt vand i kølesiden indtil den er nede på 20°C, inden overførsel af urt til gæringstanken startes. Vi anvender flittigt vores damprenser for at desinficere slanger, studse og alt det andet udstyr, umiddelbart inden det tages i brug.

Gryder vaskes med godkendt rensevæske, indvendig og udvendig, og skylles efter med rent vand. Med mellemrum afkalkes de, for at undgå belægninger af kalk og dermed grobund for bakterier eller andre urenheder.

 

Gæringstank højtrykrenses, renses og desinficeres efter brug, og desinficeres igen inden ny gæringsproces. På tanken kan alle studse og haner afmonteres og rengøres separat, hvorved vi undgår skjulte bakteriesamlinger.

Udstyr til tapning, vacoom pumper, studse og slanger vaskes grundigt og desinficeres med damprenser. Derudover damrenses flaskerne med over 4 bar damptryk umiddelbart inden der påfyldes øl. Efter tapning rengøres alt igen og damprenses.

Måske vil nogle mene at vi har rengøringsvanvid, men det er nødvendigt for ikke at få inficeret øl. Sikke et spild! (vi har prøvet det flere gange før vi tog os sammen til at gøre tingene ordentligt).