Fra en bryggedag

Mæskegryden fyldes med 150 – 170 liter vand som opvarmes til 74°C.
Varmt vand, ca. 50°C fyldes i gryden.

Gennemstrømnings vandvarmeren kan opvarme vandet til ca.50°C.
Når opskriften angiver mindre end 25kg. af en malttype afvejes malten.

Malten vejes af i rette mængde.
Markisen muliggør at der valses malt udendørs. Også i dårligt vejr. Det støver gevaldigt.

 

 

 

 

 

 

 

Malten skal valses inden den kommer i mæskegryden. Vi har en rigtig god 3-valset Monster Mill.

Malten hældes op i tragten. Der kan være en sæk fuld.
Den knuste malt falder ned i beholderen under valsen.

 

 

 

 

 

 

Det er vigtigt at malten ikke bliver for fint valset. Skallerne skal bare knækkes så indholdet bliver tilgængeligt og kan opløses.

Valsen kan klare ca. 5kg. malt i minuttet, så det går dejligt stærkt at valse den nødvendige malt.
Vi får en rigtig god kvalitet på den valsede malt.

 

 

 

 

 

 

Malten hældes i mæskegryden.
Der røres rundt i mæskegryden mens malten hældes i.

Den valsede malt hældes i mæskegryden og omrøres imens så det ikke klumper sig sammen.

 

 

 

 

 

Efter mæskeperioden på 1 time pumpes væsken til urtgryden og koges. Humle tilsættes med det samme, det er den humle som giver øllet den bitterhed som er ønsket. 10-15 minutter før urten er kogt færdig tilsættes den humle som skal give øllet aroma.

Temperaturen på mæsken kontrolleres. Mæsken skal være 66° til 68°C.
Den færdige mæsk pumpes til urt gryden og koges 1½ time. Undervejs tilsættes humle.

 

 

 

 

 

 

Vi har 2 rustfri kurve hvor humlen hældes i. Disse fjernes når urten er færdig med at koge.

Efter kogning fjernes humlekurvene.
Humlekurven giver et bedre udbytte af humlen.

 

 

 

 

 

Urten koges.

Urten røres kraftig om for at få proteinerne til at samle sig midt i gryden.

 

 

 

 

 

 

Den kogte urt skal nu pumpes over til gæringstanken. Vi anvender en rustfri pladekøler til at køle urten ned til 18°C  mens det pumpes over.

Pladekøler og pumpe.
Urten nedkøles med koldt vand. Urtgryden på 345 liter ses i baggrunden.

 

 

 

 

 

 

Undervejs i processen renses og desinficeres gæringstanken.
Der spules grundigt så tanken er helt ren.

Mens urten koger rengøres og steriliseres gæringstanken. Tanken er på 380 liter.

 

 

 

 

 

 

Urten fyldes i gæringstanken.

Når al urten er pumpet over tilsættes den forberedte gær. Vi har lavet en portion gær som har opformeret sig i 3 døgn.

Gærstarter med pumpe og Gærlås

 

 

 

 

 

 

Så er der brygget 260 liter Sierra Nevada Red Ale, med masser af humle.