Fra en bryggedag

Mæskegryden fyldes med 150 – 170 liter vand, som opvarmes til 74 ° C.
Varmt vand, ca. 50°C fyldes i gryden.

 

 

 

 

 

 

 

Gennemstrømningsvandvarmeren på 21 Kilowatt kan opvarme vandet til ca.50°C. mens vi fylder gryden.

 

Markisen muliggør at der valses malt udendørs. Også i dårligt vejr. Valsning støver, så vi undgår at valse indendørs.

Malten afvejes på elektronisk vægt når der skal anvendes mindre end 25 kg.

 

Malten skal valses inden den kommer i mæskegryden. Vi har en rigtig god 3-valset Monster Mill.

Malten hældes op i tragten.
Den knuste malt falder ned i beholderen under valsen.

 

 

 

 

 

 

 

Valsen kan klare ca. 5kg. malt i minuttet, så det går dejligt stærkt at valse den nødvendige malt.

 

Det er vigtigt at malten ikke bliver for fint valset. Skallerne skal bare knækkes så indholdet bliver tilgængeligt og kan opløses. 

 

 

 

 

 

 

Den valsede malt hældes i mæskegryden, og omrøres imens, så det ikke klumper sig sammen.

Når vandet er 74° C tilsættes malten, med omrøring ind imellem.
Mæskegryden har indbygget omrører. Omrøring giver en homogen mæsk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi opvarmer med gas, her en 26Kw brænder.

Efter mæskeperioden på 1½ time pumpes væsken til urtgryden og koges. Humle tilsættes når urten har kogt 30 min., det er den humle som giver øllet den bitterhed som er ønsket. 10-15 minutter før urten er kogt færdig tilsættes den humle som skal give øllet aroma.

Vores ny lille pumpe flytter, stille og roligt, mæsk til urt gryde. Urten koges 1½ time. Undervejs tilsættes humle.
Rustfri pumpe med kugleventil til at regulere flow. Pumpen er selvsugende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har etableret en effektiv udsugning som tager en masse damp og varme under mæsk og kogning.
Der kan suges trinløst op til 500 m³ / timen. Gardin fanger damp som en emhætte.

Undervejs i processen renses og desinficeres gæringstanken.
Der spules grundigt så tanken er helt ren.

 

 

Mens urten koger rengøres og steriliseres gæringstanken. Tanken er på 380 liter.

 

 

 

 

 

 

Ny indretning af Urt gryden med Si og Whirlpool arm.
Spulearm til Whirlpool.

 

Som noget nyt har vi købt en si og en Whirlpool spulearm til vores urt gryde.
Viste sig at være meget effektivt.

 

 

 

 

 

 

 

Som noget nyt hælder vi humlen direkte i urtgryden uden humlesok eller humle si.
Efter kogning laves en effektiv Whirlpool som samler proteiner og humlerester i kurven i bunden af gryden.
Her vist mens vi pumper urten til gæringstanken.

Whirlpool, her vist mens vi pumper urten over til gæringstanken.

 

 

 

Sien i bunden fanger proteiner og humlerester så vi undgår for mange urenheder i gæringstanken.
Sien er Ø50 og 14 cm høj.

 

 

Den kogte urt skal nu pumpes over til gæringstanken. Vi anvender en rustfri pladekøler til at køle urten ned til 18°C  mens det pumpes over.

Urten nedkøles med koldt vand. Urtgryden på 400 liter ses i baggrunden.
Gæringstank fyldes, denne gang med 300 liter Sierra Nevada Pale Ale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gærstarter med pumpe og Gærlås

 

Når al urten er pumpet over tilsættes den forberedte gær. Vi har lavet en portion gær som har opformeret sig i 3 døgn.

 

Så er der brygget 300 liter Sierra Nevada Pale Ale, med masser af humle.